Online- eller snabblån ersätter smslån

Den forna tidens sms lån är nu borta, och har numera ersatts om de så kallade snabblån online. Ansökan sker istället online på långivarens eller låneförmedlarens hemsida istället för via telefon. Dock kan du naturligtvis ansöka online via din smartphone men inte med ett sms. Dåtidens smslån finns därmed inte längre kvar med samma taktik, dock är principen densamma. Så vad är då ett smslån?

Vad är smslån?
Ett smslån var en låneform som du ansökte om via sms. Du blev sedan också beviljad lånet via sms. Om du sedan ville ansöka om mer pengar så gjorde du även detta via din telefon och ett sms.

Nuförtiden sker ansökan för så kallade smslån online. Du fyller då i ett ansökningsformulär och sedan tas en kreditupplysning för att se så din ekonomi klarar av ett mindre lån – som smslånen är. Hela förloppet tar ungefär två minuter och när du blivit beviljad kan du även få pengarna nästan lika snabbt. Detta på grund av att ett smslån är på mindre summor, oftast inte mindre än 1000 kr och oftast inte högre än 30 000 kr. De flesta tänker på smslån när de lånar mellan 5000 och 10 000 kr.

En annan sak som utmärker smslånet är att det brukar vara räntefritt de första två veckorna eller den första månaden. Sedan tillkommer räntan, vilken kan vara ganska hög. Det ska vara enkelt för vem som helst att ta ett smslån men eftersom det är så enkelt så måste du också räkna med en hög ränta och ännu högre avgifter om du inte lyckas att betala tillbaka.

Nuförtiden tas en kreditupplysning som visar på din betalningsförmåga men förr kunde smslån delas ut till i stort sett vem som helst och till och med till studenter som kanske inte ens hade en egen inkomst. För att undvika skuldfällor och betalningsanmärkningar har regeringen skärpt kraven och numera finns både ett räntetak och krav på låntagaren.

Så ser smslånet ut idag
Det är egentligen ingen skillnad på smslånet från nu till då, mer än att ansökan sker via nätet istället, samt att kraven har skärpts på långivare och låntagare så att färre ska gå i skuldfällan. Men på de andra sätten är smslån i stort sett desamma som förut. Små summor som lån

Mycket pengar

as ut i korta perioder om 14, 30, 60 eller 90 dagar. Överskrider du deadline blir det en dyr läxa då påminnelseavgifter, ränta och andra avgifter höjs avsevärt.

Smslån – grunden till att få pengar snabbt
En av de mest kända egenskaperna i ett smslån, om man kan kalla det för egenskaper, är att den som lånar är ute efter snabba pengar, därav det nuvarande namnet snabblån. Snabblånet är precis som smslånet ett snabbt och smidigt sätt att skaffa extra klirr i kassan utan att behöva sitta och vänta i flera dagar. Många som ansöker vill faktiskt ha pengarna inom 15-30 minuter och därför har också många långivare slutit avtal med en rad banker som inte sitter på pengarna i dagar. Istället får du pengarna med en gång oavsett om det är dag, natt, helg eller vardag.

Kontokredit är ett bra alternativ
Ett annat alternativ till smslån är kontokredit. Det innebär att du lånar en viss summa upp till ett maxtak och bara betalar tillbaka det du faktiskt lånat. Många tycker därför kontokredit är smidigare.